fbpx

Често Задавани Въпроси

Визия

Израстваме заедно като общност от активни хора, преодолявайки физически и психически предизвикателства.

Мисия

Водим хората в дивата природа!

Ценности

Мотивирани сме от желанието ти да си активен и да изследваш външния и вътрешния свят. Пазим природата и културното наследство и се вдъхновяваме от тях. Помагаме да развиваш двигателна култура, да опознаеш нови места, да си намериш приятна компания със сходни интереси и да създадеш незабравими спомени.

Твой избор е да бъдеш активен или пасивен

Важно!

 • Всички преходи могат да бъдат персонализирани(дати/ места), като преди това трябва да бъдат съгласувани с нас. Също така е възможно да осигурим и съпътстващ транспорт при самоинициирани преходи с велосипеди или каяци.
 • Водача има право да променя маршрута при непредвидени обстоятелства, които биха възпрепядствали провеждането на мероприятието!     
 • Посочените часове на придвижване са относителни и те зависят най-вече от темпото на групата. Ние се съобразяваме с темпото на най-бавния участник. При по-големи групи, когато има двама водачи, групата може да се раздели.

ЧЗВ

Начинаещи

Това ниво е подходящо за хора, които нямат предишен планински опит, не разполагат с необходимата екипировка, облекло и добри туристически обувки. Обикновено продължителността на такива програми е един или два дни като дневните преходи не надвишават 3-4 часа.

Средно напреднали

Необходимо е да имате физическа подготовка. Пътеките, в някои участъци ще са предизвикателни. Продължителността на дневните преходи може да варира между 5 и 8 часа с изкачвания между 400 и 800 метра, понякога дори и до 1000 метра.

Напреднали

Физическата подготовка трябва да е на много добро ниво. По време на преходите могат да се включат и фактори като голяма надморска височина, климатични особености, трудни терени, стръмни участъци, отдалеченост. Задължително е да имате предишен опит в планината. Дневната продължителност обикновено варира между 7 и 10 часа, като изкачвания могат да бъдат между 700 и 1000 м. положителна денивелация

Задължителна

 • Полувисоки обувки с твърда подметка(не се отнася за зимните преходи)
 • Туристическа раница (30 – 45л.)
 • Леки и топли дрехи, външния слой да бъде мембрана предпазваща от дъжд и вятър(ако има прогноза за дъжд)
 • Шапка и ръкавици (ако по прогноза е студено)
 • Шише за вода(мин. 1л.) , канче, прибори за хранене
 • Челник или друг вид светлина
 • Щеки за ходене

Препоръчителна

 • Слънчеви очила и слънцезащитен крем
 • Аптечка
 • Храни богати на въглехидрати/ бързоусвояеми
 • Спален чувал и шалте
 • Термо бельо
 • Кърпа
 • Чехли за хижите, за да отпочиват краката по-добре

Обличането на слоеве, предполага адекватно отвеждане на влагата извън нашето тяло и същевременно не допускане на външни фактори като (дъжд, сняг, вятър) да достигнат до нас и да отнемат от телесната ни температура или да ни намокрят.

“Втора кожа” –  слой до тялото – термо бельо – следва дреха (но не полар, тъй като той няма абсорбиращи свойства), която да отведе влагата от тялото ти – пухинка (при студено време) – дишаща мембрана със ципове за вентилация, да бъде водо и ветро устойчива ! Панталон – за лятото еластичен, както и резервен водо и ветро устойчив!

 1. Среща с непознати места и интересни хора
 2. Чист въздух и жива вода, богати на кислород – това от своя страна ще доведе до: подобряване на жизнения ни статус(кислорода и водата  са основна храна на клетката)
 3. Активно движение : само по себе си то предизвиква усилено изхвърляне на токсините от организма, чрез потта. Следствие на това се намалява риска от натрупване на мастна тъкан както в тялото, така и в кръвоносните съдове. Спортната дейност увеличава налягането между прешлените на гръбначния стълб! Изключително важно, имайки в предвид, че почти всеки от нас има поне един от трите вида гръбначни изкривявания.
 4. Директният контакт с красиви пейзажи и излагането на слънце стимулира производството на ендорфин в мозъка, който е отговорен за общото ни ниво на щастие.
 5. 5. Някой запитвал ли се е как се пази баланс между милионите растителни и животински видове населяващи нашата планета !? Невероятно, но факт..Наблюдавайте и изучавайте природата с цел да преустроите своя живот.

Когато отидете в планината оставете всички грижи и тревоги там долу!

Наредете сами пъзела на вашето приключение! Ще изберете вида активности, продължителността на прехода, според вашите физически възможности и забележителностите, които искате да видите. Ние ще бъдем инструмента за осъществяване на вашата екскурзия.

Записването става минимум 2 седмици предварително.

Това е част от т. нар. „бавен туризъм“.

Временно оттегляне от ежедневната заобикаляща среда и рутината, с намерението за потопяване в живата природа с основна цел да бъдем присъстващи и осъзнати за настоящия момент.

Природата центрира!  Разходката на открито и видът на красивите пейзажи могат  по удивителен начин да пречистят главата ти от ненужни мисли.

Да вървиш осъзнато е възможност да внесеш свежест във всеки свой ден. Дори и да вървим по един и същи път, осъзнатия подход ще го направи вълнуващ и различен 🙂

Ще се стремим нощувките ни да бъдат в къщи за гости, а не големи хотели. При желание от ваша страна да се пазарува от локални хора и магазинчета, а не от големите вериги. Участие в местни каузи и инициативи.

Сертификати и лицензи