Блог

еньовден - самодиви в бели премени, Еньовден – магията на късата нощ и дългия ден

Еньовден – магията на късата нощ и дългия ден

Еньовден – самодиви в бели премени, и дъха на пресни билки, и много свобода в планината, и вечерно мълчане – наближава една чудесна лятна магия!

В деня на лятното слънцестоене, най-дългият ден в годината, астрономическото начало на лятото, 21 юни, или на 24 юни, според християнския календар, празнуваме Еньовден.

Признавам си, че този празник ми е любим.

 

Казват, че тогава слънцето за последно „лудува“, а след това започва да умира и „св. Еньо започва да си кърпи кожуха и се стяга за зима“. В най-дългото слънце на годината се берат и най-хубавите билки, които са попили най-много от него. Има поверие, че трябва да се наберат 77 билки и половина – 77 познати, а половината за неизвестната болест. Това се случва рано сутринта, преди изгрев или поне преди да са натежали от последното силно слънце. От тях се плетат  венци и се връзват китки. Има и китки за обич, и ритуали за плодородие.

На мегданите се минава под огромни венци и цветни арки – за здраве. На много места е запазен и ритуалът за еньова буля – момиче с червен воал, което носи късмета.

В полунощ срещу празника,

в най-късата нощ, небето се отваря и стават чудеса. Казват, че на Еньовден всички небесни светила „полудяват“, а сънищата са пророчески. Там, където има заровено имане, от мястото излиза син пламък. Звездите слизат на земята и се къпят в застиналите вълни на морето. А силното слънце се окъпва като за последно във водите – поточета, рекички и сутрешната роса пази най-сладкото от него. Това прави водата животорна.

В навечерието на Еньовден се изпълнява и ритуал за “мълчана вода”. Тя може да сбъдва желания, но само ако наистина си подходил към нея честно и откровено. Въобще, магическо време, което е хубаво да се ползва с мълчание, гледане и слушане. Между другото, не се препоръчва и да пиеш вода. Съвсем по моему, бих заложила на чаша студено вино. В нощта срещу Еньовден лечебните треви се “откупуват” от самодивите със специален обред. Жените подреждат в кръг кошниците с набраните магически растения и играят около тях “сключено хоро” в пълно мълчание.

      еньовден - самодиви в бели премени, Еньовден – магията на късата нощ и дългия ден    Няма предписание какви билки да събереш.

 

Освен еньовчето, всичко зависи от местността и района. По това време на годината повечето билки са нацъфтели и са добре развити, затова може да си набавиш летни запаси от жълт кантарион за депресивните зимни вечери, омайниче за добро зрение пред компютъра, мащерка за вкусна вечеря и каквото друго ти попадне.

 

 

Много години съм се канила да отида на такъв празник и наистина да събера сама билки в този ден. Признавам, че и голямата ми любов към концепцията за “самодива” има принос. Тази година отивам.

Campfire направи специално за този ден чудесната програма Еньовден и траките

еньовден - самодиви в бели премени, Еньовден – магията на късата нощ и дългия ден

Няма коментари

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Забравена парола? Моля, въведете вашия имейл адрес. Ще получите линк за създаване на нова парола.

Close