• Дата 1 май - 4 май
 • Тип Приключения
 • Оставащи места 6
 • Цена 330,00 лв.

Информация

 По време на Пасха на „Индипасха“ 

Навярно за много от нас планините Странджа и Сакар звучат като едни далечни и непознати места в края на България.

Може би това е и основната причина да бъдат по-рядко посещавани.

В началото на май, когато са почивните дни, имаш възможност да посетиш тези слабо  популярни райони.

Сакар е най-старата планина у нас и е наричана от мнозина „свещана планина“.

По време на социализма това е била забранена крайгранична зона.

Странджа е със сходен климат и поради фактът, че не е замръзвала през последния ледников период, може да се срещнат реликтни ендемити като „Зелениката“, от епохата на терциерa.

Общата площ на планината е около 10 000 km², от които на българска територия са около 35%, а на турска – 65%.

Характеристика:

Район- Странджа и Сакар

Ниво на трудност- начинаещи

Продължителност- 4 дни

Средна денивелация на ден- 200м.

Акценти:

 • Потапяне в мистична Странджа
 • Време за връзка с природата и хората
 • Контрастно съчетание от планина и море
 • Водопад Докузак
 • Долмен, гробница и шарапана в месността Авджика
 • Тракийска крепост и слънчево светилище Палеокастро
 • Долмените Клифтинова нива, Капаклийка и Желев дол
 • Александровска гробница и музеен център на тракийското изкуство
 • Връх Голямо Градище- Бастет
 • Пещерите Махарата и Братановска
 • Индипасха и Мишкова нива

Ден 1  01.05.2021 г.

Тръгване в 8:00 ч от Националния стадион „Васил Левски“.

Желаещите от Варна, моля да се свържат с нас за уточнение на място и час на среща- 0899923900!

Пътуването ще бъде с наш ван. Продължителността му е 4 часа с почивките за деня.

Първата ни спирка ще бъде своеобразно връщане във времето с живата история  на Александровската гробница – храм с изящни стенописи от IV в. пр. Хр.

Датирана е към 4 век пр.н.е. и се предполага, че е принадлежала на тракийски цар или знатен аристократ. За съжаление предметите, свързани с погребалната церемония, са ограбени още в древността. Добре запазени обаче са изрисуваните по стените на гробната камера, дромоса и преддверието стенописи, на които са изобразени различни ловни сцени и погребален пир. Те са ценен източник на визуална информация за тракийската културна от онази епоха.

Гробницата е строена без спойки от железни скоби и олово – нещо рядко срещано в тракийската архитектура. Височината на могилата е около 15 м, а диаметърът й – над 70 м. Прави впечатление необичайно дългия дромос (коридор), построен с такива размери, за да бъде осигурен постоянен достъп от периферията на могилата до камерите във вътрешността й. В кръглата камера  има 16 пояса стенописи.

През май 2009 г. е отворен музейния център „Тракийско изкуство в Източните Родопи“. В него туристите могат да разгледат точно копие на гробницата, а оригиналът е недостъпен за посещения, за да могат стенописите да бъдат запазени от влиянието на външната среда. Интерес представлява и изложеното в музея златно съкровище, съдържащо откритите в северната част на Сакар планина 98 златни апликации. Датирани около 4500-4000 г. пр.н.е, те са сред най-старите предмети от обработено злато в света.  Източник:  Gowhere.bg

Следва трансфер до Тополовград, за да се настаним в хотела. Почивка за обяд.

След като сме се освежили и заситили глада, продължаваме вълнуващото потапяне в тракийското наследство, но този път в естествена му среда – долмена в местността „Нъчови чаири“ край село Хлябово.

Долменът е датиран около 1100 г. пр.н.е – доста древно. Съоръжението представлява оградено пространство от цели каменни блокове. За свързване между блоковете не е ползвано никакво слепващо вещество, а специални жлебове, издялани в самия камък. Камъкът, използван за вход, е с петоъгълна форма с издълбан в него кръгъл отвор. Блоковете са толкова добре поставени, че след многото векове те все още са на местата си. Уникалното тук е, че до този долмен има долепен втори, в който са открити запазени останки от човешко погребение, което се среща изключително рядко.

В ранния следобед след кратък трансфер започваме с първия ни преход за деня в местността Авджика, с. Хлябово където ще посетим долмен, скална гробница, шарапана и мегалита „Ръката на Тангра“.

Името шарапана идва от турската дума шарап и означава вино. Наименованието дава основания на повечето изследователи за теорията, че обитателите на тези места са преработвали в тях гроздето за вино. Потвърждение на тази теория, е че тази шарпана се намира в малко частно лозе. Набраното грозде се изсипвало в подобието на басейн, след което младите жени го мачкали с босите си нозе. Когато се мачка гроздето в шарапаната се пускат и билки, за да е по-уханно виното. В древността гроздовият сок се е събирал в мехове и бил отнасян в пещери на хладно докато стане вино. В древна Тракия култът към бог Дионис бил широко разпространен. Виното съпровождало древните траки през целия им жизнен път. С вино те посрещали появата на нов живот и пак с вино изпращали покойниците си към отвъдното. Според едно интересно изследване на историка Ирко Петров древните траки са познавали около 150 сорта грозде.

С транспорта се отправяме до третия обект от нашата програма – тракийската крепост и слънчево светилище Палеокастро. Свидетелство за наличието на крепост в античността са останките от крепостни стени, докато предназначението на възвишението като светилище се потвърждава от издълбаните в скалите каменни слънца. Дисковете са с диаметър, вариращ между 20 и 90см.

Мястото е мистично, странно, изпълнено със сила и красота…

Пешеходната част общо за деня е около 3 часа.

Прибираме се за вечеря и разбор на деня в ресторанта на хотела.

Ден 2  Тополовград – с. Сакарци

През този ден ще имаме повече активно ходене, но както вече знаем, без рязка промяна в денивелацията.

Бързо се гмуркаме в зеленото майско море в търсене на долмените, намиращи се в местностите Клифтинова нива, Капаклийка и Желeв дол.

След кратко и релаксиращо ходене в рамките на 40 мин. пред нас се появява първият обект в средата на планината, символ на силната връзка, която са имали предците ни с природата.

След още 20-на минути достигаме до двукамерен долмен в местността Капаклийка. Подобни съоръжения не са често срещани, повечето са разрушени.

Разходката ни продължава още малко навътре в гората, за да достигнем третия долмен, намиращ се на „Клифтинова нива“. Горите на Сакар през май са истинска „батерия“ за организма ни.

Микроклиматът ще ни предложи богата флора от цъфнали растения, някои от тях ендемити , разнообразие от дървесни видове.

Вечеря в келтски клуб Армуда. Мястото е с интересна история.

Прибираме се приятно уморени от прехода. Но важното е, че сме научили и видели  нови неща.

Следва трансфер до село Бръшлян и нощувка

Ден 3: Братановска пещера – Пропада – Мишкова нива – Голямо градище

Първият обект, който ще посетим е Братановска пещера. В пещерата е намерена древна керамика и зъби от пещерна мечка. Вътрешността изглежда красиво и зрелищно със своите пещерни образувания. Разходката с почивките ще отнеме  3 часа.

След това ще отидем до могилния некропол „Пропада“ – своеобразен град на мъртвите, в който се намират тракийски и римски гробове. Датировката на обекта може да бъде отнесена към от 5–3 век пр.н.е.

Следва обяд в Малко Търново. 30мин. свободно време, в което може да разгледате музея в Малко Търново, разположен в четири възрожденски къщи от 19 век.

След обедната почивка ще отидем до най-известните обекти в района – Мишкова нива и връх Голямо градище.

Мишкова нива е мултикултурен археологически комплекс, в рамките на който влизат още няколко археологически обекта, сред които две куполни гробници, крепост, укрепена римска вила и древни рудници. Археолози твърдят, че част от златото, използвано в Египет, идва от Странджа и Родопите.

Голямо градище се явява най-високият връх в българската част на Странджа (710 м н.в.).  Открива се хубава панорама към турска Странджа.

Според легендата под върха лежи саркофагът на египетската богиня от тракийски произход Бастет, изобразявана с тяло на жена и глава на котка.

Разходката и беседата на двата обекта ще отнеме около 3 часа.

  за да помиришем най-накрая йодните пари на морето.

Ден 4: Тракийско светилище Индипасха – пещера Махарата- София

Забележка: пригответе си сандвичи за пътуването.

След закуска се отправяме към Индипасха, трансфер 1 час.

Оставяме колите и тръгваме на лек преход около 45 мин.

Пристигаме на прохладно място с извор в дъното на дере Индипасха.

За това светилище се твърди: „не можете да се отърсите от усещането, че се намирате на много странно място.“

Водата, която блика от скалата, е лековита. Мястото е украсено от лиани, които висят по няколко метра от камъните с дебел мъх. Тук винаги има сянка заради гъстата гора и високите скали.

Продължаваме по застлан с чакъл път до Влахов дол. Там се намира светилището „Голямата аязма“.

То е общото свещено място, към което се отправят с тържествено шествие жителите на петте нестинарски села в Странджа – Кости, Българи, Граматиково, Сливарово, Кондолово.

Времето, което ще прекараме тук е 1 час.

Връщаме се обратно и потегляме за тайнствената пещера Махарата, която се намира в буферната зона между България и Турция. Без гид е почти невъзможно да се намери. Пещерата е древно тракийско светилище на богинята Майка. Изградено е от множество подземни галерии. Днес тези галерии обаче са засипани с камъни и може да се достигне единствено до главната галерия на пещерата.

Преходът ще ни отнеме 2 часа с почивките.

Това ще бъде и последния обект от нашето приключение в дивите Странджа и Сакар.

Трансфер до София. Прогнозно прибиране 21ч.

Екипировка, като за ниска планина: -туристически обувки

-яке и еластични панталони

-дъждобран

-челник и щеки

-бански и слънцезащитен крем

Цена: 260 лв.

За двама- 440лв. 

Включва:

 • Транспорт
 • 3 нощувки
 • Застраховка
 • Планински водач и местен екскурзовод, където е необходимо
 • Селектирани снимки от висококачествена камера

Не включва:

Храна и напитки. Ще имаме възможност да се храним в някои от местата. Ще ви кажем, за кои дни ще трябва да си носите сух пакет храна.

Такси за музеи, природни обекти и прочие.

Записване през формата към събитието или на е-поща: enjоy@campfire.bg 

! За Ученици, студенти и лоялни клиенти  10% отстъпка!

Може да прочетете повече за поведение и хранене в планината тук: Движение и хранене

Начало Край Пътници Kid
Infant Up to 3 years old
 

Отзиви

0

базирани на 0 отзиви

5 звезди
0%
4 звезди
0%
3 звезди
0%
2 звезди
0%
1 звезда
0%

Все още няма отзиви.

Напишете първия отзив за “Великденски дни в Странджа и Сакар ”